CBS cijfers 2015: Senioren gaan er niet op vooruit

CBS, Den Haag, 25 maart 2016. Het gaat goed met Nederland was de teneur op de persconferentie van vandaag bij het Centraal Bureau voor de Statistiek. Met 2 procent groei was 2015 een goed jaar werd geconcludeerd. Het overheidstekort kwam uit op 1,8 procent, de inflatie bleef door de lage olieprijs beperkt tot 0,6 procent. Om deze cijfers te duiden waren drie belangrijke economen uitgenodigd. Zij reageerden met duidelijke scepsis. “Er is sprake van herstel met een vraagteken”, zei Prof. Dr. Lex Hoogduin (RUG/GloComNet). “Lastig te bepalen of het glas nu halfvol of halfleeg is”, aldus Dr. Ronald Dekker (arbeidseconoom Universiteit Tilburg). “Veel is afhankelijk van de mogelijke Brexit van de Britten en de komende Franse Presidentsverkiezingen.” was het commentaar van Prof. Dr. Harald Benink (Universiteit Tilburg).

Niet voor senioren

Peter Hein van Mulligen, hoofd econoom CBS.

Vooral zelfstandigen profiteerden volgens de CBS cijfers van de verbeterde economische omstandigheden. Dat geldt zeker niet voor senioren. De gemiddelde leeftijd van doorwerken is opgelopen van 61 naar 65 jaar en als vrijwel enigen profiteren gepensioneerden niet van de mogelijke vooruitgang, waarbij de lage rente als voornaamste oorzaak werd genoemd voor het onder druk staan van de pensioenen. Interessant is ook dat in 2015 het ondernemersvertrouwen is toegenomen terwijl het consumenten-vertrouwen juist afnam. “Onzekerheid over de toekomst maakt dat de consument op zijn geld blijft zitten” aldus Peter Hein van Mulligen, hoofd econoom CBS, die tevens opmerkte dat het zeven jaar heeft geduurd, maar dat de economische cijfers nu nog maar net een half procent onder de cijfers van voor de crisis liggen.

Economen discussie

V.l.n.r: Prof. Dr. Lex Hoogduin (RUG/GloComNet), Dr. Ronald Dekker (Universiteit Tilburg), Prof. Dr. Harald Benink (Universiteit Tilburg).

“Is de lage rente een bedreiging voor herstel?” was één van de drie stellingen die aan de economen werd voorgelegd. “Jazeker”, zei Lex Hoogduin. “Marktwerking wordt ermee verstoord. Er ontstaan nieuw zeepbellen en echt rendabele investeringen blijven uit.”
“Voor het stimuleren van economische groei en het tegengaan van deflatie moet een EU-breed investeringsplan komen” was de tweede stelling. Harald Benink gedecideerd: “Dat wordt niks”. “Het huidige plan van Juncker om 300 miljard in de economie te investeren wordt ook niks”, reageerde Lex Hoogduin.
“De Nederlandse arbeidsmarkt functioneert prima, ook zonder hervormingen” kreeg de handen van de economen ook niet op elkaar. Ronald Dekker: “De huidige plannen van Minister Asscher staan los van de werkelijkheid. Getrut in de marge. Kijk liever naar Duitsland waar de instroom van leerlingen in de arbeidsmarkt via een goed leerlingenstelsel is geregeld.” In relatie tot de status van ZZP’ers zei Harald Benink: “Flexibilisering van de arbeidsmarkt is loonmatiging in een nieuw jasje.”

Door Marinus Dijkman, redacteur Stijlvol Ouder.