Grote onbekendheid met ‘scheiden van wonen en zorg’
Maar liefst 88% van de 65-plussers heeft geen idee wat de maatregel ‘scheiden wonen en zorg’ voor hen betekent. Dit blijkt uit een onlangs door USP Marketing Consultancy gehouden onderzoek onder ruim driehonderd 65-plussers. Vanuit de overheid gezien zijn de uitgangspunten van de maatregel helder. Het gaat om ‘meer keuzevrijheid en flexibiliteit voor bewoners en het terugdringen van de zorgkosten’. Voorwaarde voor succes is echter dat beide partijen goed op de hoogte zijn van hun rechten en plichten. Dat blijkt niet het geval.
Door Marinus Dijkman, hoofdredacteur Stijlvol Ouder
Het kabinet wil volgend jaar bezuinigen op de zorgtoeslag. Van de ondervraagde 65-plussers zegt 27% de kosten voor aanvullende (zorg)diensten zelf te kunnen opvangen. Maar liefst 36% zegt dit niet te kunnen betalen en ook geen (financiële) hulp van anderen te kunnen krijgen. Van de respondenten met een netto maandinkomen van € 1.675,- zegt 67% geen aanvullende diensten te kunnen bekostigen. Dit zal nu het kabinet heeft aangekondigd volgend jaar de zorgtoeslag te gaan versoberen zeker tot onaangename situaties gaan leiden.
Mantelzorg een alternatief?
Ongeveer 21% van de 65-plussers denkt dat er mensen in hun omgeving zijn die op vrijwillige basis mantelzorg willen verlenen. Maar liefst 53% van hen zegt dat er geen mensen zijn die mantelzorg willen of kunnen leveren. Bij alleenstaanden met een laag inkomen ligt dit percentage nog hoger. De bereidheid om daadwerkelijk mantelzorg te verlenen ligt in de praktijk veel lager dan het huidige kabinet in gedachten heeft. Omdat er zo’n grote onbekendheid is met de maatregel ‘scheiden van wonen en zorg’ en de bezuinigingen op de zorgtoeslag zal er een forse groep mensen onverwacht in de problemen komen. Hier ligt een belangrijke rol weggelegd voor de overheid maar ook voor lokale partijen (huisartsen, zorginstellingen, corporaties, thuiszorg, makelaars) om senioren te informeren over de gevolgen van deze veranderingen en te adviseren over hun persoonlijke situatie.
Samenwerking ontbreekt
De wijzigingen in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) geeft gemeenten, zorginstellingen en woningcorporaties een andere rol. Nederland vergrijst in hoog tempo. Iedereen begrijpt dat de kosten voor de zorg teruggedrongen moeten worden. Dat maakt dat de spelregels veranderen. Maar wat voor ouderen echter niet te begrijpen is dat betrokken partijen: gemeente, woningcorporaties, zorginstellingen en zorgverzekeraars (uitzonderingen daar gelaten) er gezamenlijk niet in slagen duidelijkheid en oplossingen te creëren om dit snel naderende probleem tijdig aan te pakken.
Over de auteur: Marinus Dijkman. Marinus Dijkman is medeoprichter van Stijlvol Ouder. Stijlvol Ouder wil een platform bieden voor ouderen en professionals met doorlopend onderzoek, een kennisbank, communicatie en events. Kennis delen, expertmeetings organiseren, een informatief/opiniërend magazine en/of boek maken. Maar dan wel specifiek gericht op de oudere doelgroep: de 65-plusser.