Onderzoek ‘Hoe willen ouderen wonen?’
Door het kabinetsbeleid dat is gericht op het ‘scheiden van wonen en zorg’, wordt de vraag actueel hoe de ouderen zelf willen wonen. Eén ding is duidelijk: De nieuwe generatie ouderen moet het wonen zelf betalen en wil dan ook zelf de regie houden. Dus ook de onafhankelijkheid als het gaat om wonen en zorg. Maar hoe dat in de praktijk gaat is de vraag… Vraag en aanbod sluiten nu niet goed op elkaar aan. Zeg maar helemaal niet.
Het ‘scheiden van wonen en zorg’ dwingt verzorgings- en verpleeginstellingen tot een enorme transitie om aan te sluiten op de veranderende toekomstige vraag. Die verschuift naar kleinschaligheid en een wijk gerichte aanpak in een veilige omgeving.
Veel zorginstellingen stoten lichte zorg af (ZZP1-ZZP4) waardoor ouderen die eigenlijk liever naar een beschermde woonomgeving zouden gaan nu in de eigen woning moeten blijven wonen. Met alle problemen en gevaren van dien. De kosten van eventuele aanpassingen van deze woningen komen voor rekening van de gemeenten. Zijn die daarop toegerust?
De gebouwen die zorginstellingen afstoten zijn veelal eigendom van woningcorporaties. Wat doen die met de gebouwen die leeg komen te staan? Renoveren, herbestemmen? Ja, als er een goede bestemmimg en voldoende geld beschikbaar is. En dat is nu juist een probleem waar veel woningcorporaties mee worstelen. Kunnen private en institutionele investeerders dan iets doen? Jazeker, maar bij hun heerst onzekerheid over het toekomstperspectief en endement en dat wordt mede beinvloedt door wisselend overheidsbeleid.
Alle reden voor Stijlvol Ouder om een kwantitatief en kwalitatief onderzoek onder de ouderen (65-85 jaar) te starten. Welke beelden en ideeën brengt dit ons? Er zijn reeds tientallen diepte-interviews met zorginstellingen, woningcorporaties en private en institutionele beleggers gehouden. Stijlvol Ouder ziet zichzelf als katalysator om verschillende partijen te stimuleren om te investeren in deze gezamenlijke maatschappelijke opgave.
Expertmeeting op provada 2014
Tijdens een expert meeting met professionals op de Provada werd op donderdag 5 juni ingegaan op deze problematiek.
Aan de orde kwamen vragen als; Wat beweegt ouderen en hoe ziet hun huisvestingsbehoefte er nu en in de toekomst uit? Welke taak is hier weggelegd voor de beleggers, corporaties en zorginstellingen en is co-creatie mogelijk? Welke belemmeringen/bedreigingen staan een succesvolle samenwerking in de weg? Wat is de rol van de overheid, de zorgverzekeraars en de pensioenfondsen?
Uitwerking van het onderzoek en de uitkomsten uit het panel zullen de komende maanden worden verwerkt en geanalyseerd. In een klankbordgroep zullen zowel de opzet en de voortgang van de enquête alsmede de uitkomsten van het onderzoek worden besproken. Parallel aan het onderzoek zal een denktank worden gevormd met ervaringsdeskundigen in de sectoren zorg, vastgoed en investeren. De denktank zal ook na dit onderzoek blijven bestaan om actuele onderwerpen onder de loep te nemen.
Dit onderzoek en expert meeting werd mede mogelijk gemaakt door: